stránky Genius loci Sudslava z.s.

Restaurování barokní olejomalby svatého Matouše

01.10.2020 10:00

Restaurování barokní olejomalby svatého Matouše bylo realizováno v roce 2020 paní Marcelou Rakovou z Hradce Králové. Nejprve byla zhotovena fotodokumentace všech poškozených částí před započetím restaurování, následně při tmelení, broušení retuší i povrchových úprav. Restaurátorka provedla vytmelení poškozených částí křídovým tmelem, doplnění poškozené desky měkkým dřevem (balzou). 

Poté následovalo zabroušení tmelu velmi jemným brusným plátnem a speciální tkaninou, vyčištění povrchu po tmelení vatovými tampony a štětcem z koňských žíní, zalakování vytmelených částí a zaretušování vytmelených částí uměleckými akvarelovými barvami. Práce byly dokončeny retuší zlacených částí mušlovým zlatem a přelakováním celé desky obrazu damarovým lakem. Závěrečná úprava povrchu desky byla provedena voskovým fluidem. Systém pro zavěšení desky na zeď zkonstruoval a vyrobil pan Ivan Doubrava z Pardubic.

Olejomalba svatého Matouše byla restaurována s podporou Nadace barokního divadla zámku Český Krumlov a je trvale zařazena do expozice dochovaného hmotného dědictví kulturní památky bývalé fary v obci Sudslava.

Kontakt

Genius loci Sudslava z.s., IČ: 22870661, Mgr. Tomáš Zaplatílek, předseda

tomaszaplatilek@centrum.cz

Sudslava čp. 1, 561 13, okr. Ústí nad Orlicí

723 917 675

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode